25.1.2024
                                    
                KONFERENCE: Mléko a sýry
Datum: 
  25. 1. 2024
Místo: kongresový sál Masarykovy koleje , Thákurova 1, Praha 6
                            Místo: kongresový sál Masarykovy koleje , Thákurova 1, Praha 6
Více informací:
  zde
  
    
  
  
  Rádi bychom Vás pozvali na konferenci 
  
    Mléko a sýry, která je zaměřená obecně na chemii, mikrobiologii a technologii sýrů a ostatních mléčných výrobků. Budou prezentovány přednášky a plakátová sdělení. Konference navazuje na „Celostátní přehlídky sýrů“ konané 24. ledna.  
Konferenci pořádá Ústav mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha, Českomoravský svaz mlékárenský, Potravinářská komora České republiky a Česká potravinářská společnost ČSVTS.
                         
Na konferenci se můžete setkat s našimi produktovými specialisty a na našem stánku bude vystaven přenosný rotační viskozimetr HAAKE ViscotesterTM 3 pro rychlé stanovení viskozity.
PROGRAM:
| 8:30 - 9:00 | registrace účastníků | 
| 9:00 | Zahájení | 
| 9:10 | 
          
            Výsledky 20. ročníku Celostátních přehlídek sýrů.
           
            Čurda L., Štětina J. (VŠCHT Praha)
           
         | 
      
| 9:30 | 
          
            Trendy v mlekárenském průmyslu
          
           
            Malmgren B. (Tetra Pak Processing Solutions & Equipment, Lund)
           
         | 
      
| 10:15 | 
          
            Hodnocení tvrdosti másla v Irsku
          
           Piska I. (Ornua, Dublin)  | 
      
| 10:30 | Kávová přestávka | 
| 10:45 | Diskuze k plakátovým sdělením | 
| 11:00 | 
          
            Nežádoucí mikroorganismy v mlékárenství – rezistence, perzistence a zdroje kontaminace
          
           
            Němečková I., Trešlová Š. (Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.)
           
         | 
      
| 11:45 | 
           
            
              Matematická analýza rastu sporadicky vyskytujúceho a perzistentného kmeňa Listeria monocytogenes
            
           
          
            Valík Ľ., Minarovičová J., Kaclíková E. (STU Bratislava)
           
           
         | 
      
| 12:05 | 
          
            Fungální kontaminanty v sýrech a v prostředí sýráren
          
           Kavková M., Bazalová O., Cihlář J., Dráb V. (VÚM Praha, pracoviště Tábor)  | 
      
| 12:25 | Občerstvení | 
| 13:00 | 
          
            Prebiotika v kojeneckých výživách a jejich vliv na růst a adherenci Listeria monocytogenes
          
           
            Kodešová T., Šubrtová Salmonová H., Doskočil I., Mašlejová A., Musilová Š., Vlková E. (Katedra mikrobiologie výživy a dietetiky, Česká zemědělská univerzita v Praze)
           
         | 
      
| 13:20 | 
          
            Tvorba exopolysachridů mléčných bakterií
          
           Vrchotová B., Horáčková Š. (Ústav mléka, tuků a kosmetiky, VŠCHT Praha)  | 
      
| 13:40 | 
          
            Je β-galaktosidasa jen hydrolasa? A jak toho můžeme využít?.
          
           Macůrková A., Harkavchenko D., Štětina J., Čurda L. (Ústav mléka, tuků a kosmetiky, VŠCHT Praha)  | 
      
| 14:00 | 
          
            Nutriční, mikrobiologické a senzorické hodnocení fermentovaných rostlinných výrobků
          
           Doležal M., Plocková M., Rajmicová L., Pavlínová K., Ilko V., Procházková Z., Horáčková Š. (Ústav analýzy potravin a výživ, Ústav mléka, tuků a kosmetiky, VŠCHT Praha, III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice)  | 
      
| 14:20 | Přestávka | 
| 14:30 | Diskuse k plakátovým sdělením | 
| 15:00 | 
          
            Reformulace čerstvých, bílých, dohřívaných a plísňových sýrů snižováním obsahu NaCl
          
           Němečková Irena, Trešlová Šárka, Forejt Jan, Švandrlík Zdeněk, Kružík Vojtěch (VÚM Praha, Ústav konzervace potravin, VŠCHT Praha)  | 
      
| 15:20 | 
           
            
              Využití jablečných výlisků v mléčných výrobcích.
            
           
          
            Klojdová Iveta, Kozlu Ali, Ngasakul Nujamee, Muiz Abdul, Baigts-Allende Diana Karina (DRIFT-FOOD, Česká zemědělská univerzita v Praze)
           
           
         | 
      
| 15:40 | 
          
            Aplikace mikrobiální transglutaminasy při výrobě sýrů.
          
           Štětina J., Marhons Š., Macůrková A., Čurda L. (Ústav mléka, tuků a kosmetiky, VŠCHT Praha)  | 
      
| 16:00 | Zakončení | 
Těšíme se na setkání s Vámi!
Tým Pragolab s.r.o.

