Aplikační možnosti lyofilizace a příklady současné instrumentace
25. 1. 2021
Základní benefity lyofilizace
Lyofilizace je technika sušení, při které je produkt solidifikován zmrazením, přičemž rozpouštědlo,
které obsahuje (obvykle voda), je odstraněno sublimací. Tento
sublimační proces je pak často podpořen vakuem a zahříváním. Podstatné je, že k
přeměně pevné fáze na fázi plynnou dochází, aniž by voda či obecně rozpouštědlo
procházely přes fázi kapaliny.
Během
procesu lyofilizace ztrácí materiál vždy více než 90 % vody, kterou původně
obsahoval. Jednou z vlastností lyofilizace, která ji odlišuje od ostatních
dehydratačních technik, je, že dehydratace probíhá ze zmrazeného, a tedy chemicky
méně aktivního produktu a také ve vakuu, které minimalizuje účinky případné oxidace
u materiálů senzitivních na působení kyslíku. V neposlední řadě nízká
teplota významným způsobem přispívá k potlačení případných
termo-degradačních procesů v sušeném materiálu. Tyto benefity učinily z
lyofilizace široce přijímanou techniku pro zpracování z mnoha důvodů
nestabilních produktů, jako jsou zejména materiály biologického původu (např. enzymy,
proteiny, DNA, RNA apod.) nebo účinné látky pro použití v lécích.
Dalším
důležitým rysem lyofilizace je, že si produkt ve velké míře zachovává svou
původní strukturu a po přidání vhodného množství rozpouštědla (obvykle vody)
získá svou původní morfologii (například buněčné materiály apod.). Lyofilizace
tak ušetří materiál nejen před strukturními degradacemi, ale i před negativními
denaturačními jevy způsobenými ohřevem při běžně používaných konvenčních
metodách sušení. V takových materiálech, jelikož je lyofilizace vysoce
účinným způsobem odstranění vody (rozpouštědla), brání tak mikrobiálnímu růstu
a chemickým změnám v důsledku přítomnosti vody vedoucím ke znehodnocení
vzorku.
V materiálech,
kde je důležité zachování i senzorických vlastností, tak vzhledem ke snadné sublimaci vody, nedochází při lyofilizaci k odstranění většiny ostatních těkavých složek,
což je v případě potravin velmi důležité. Příkladem může být zachování
přítomnosti acetaldehydu, který u citrusových plodů významně podporuje jejich
typické vonné a chuťové vlastnosti.
Není
bez zajímavosti, že výhody lyofilizace byly známé už ve starověku. Např. peruánští
Inkové v Andách tak zvyšovali trvanlivost svých zásob potravin tím, že je
ukládali na vrcholky Machu Picchu, kde je nízká teplota zamrazila a spolu s nízkým
vzdušným tlakem vedla vlastně k pomalému lyofilizačnímu procesu a
odstranění vody z těchto potravin. Přesto proces lyofilizace nebyl komerčně
dostupný až do druhé světové války, kdy získal široké použití jako prostředek k
uchovávání krevní plazmy potřebné pro zraněné vojáky na frontě. Krátce
nato byl proces lyofilizace aplikován při výrobě penicilínu a lyofilizace
byla uznána jako jedna z důležitých technik pro konzervaci biologických
vzorků.
Aplikace
V současné
době má lyofilizace velmi široké uplatnění. Dominantní postavení má potravinářský
a farmaceutický výzkum, vývoj a průmysl. Je to dáno jednak historicky (viz - úvodní část tohoto příspěvku) a dále pak i principiálními důvody – pracuje se
s chemicky a tepelně citlivými materiály. V neposlední řadě hrají
roli i důvody čistě ekonomické, jako je potřeba prodloužení doby exspirace u potravin,
léčiv apod.
Kromě
zmíněných dvou dominantních oborů postupně přibývá využití lyofilizace i v dalších
oblastech, jako je například restaurování starých knihtisků a obrazů poškozených
vlhkostí (takto byly například ošetřovány vzácné knihy z pražských archivů
postižené povodní v roce 2002). Je možné vyjmenovat mnoho dalších příkladů
použití lyofilizace, které zahrnují tvorbu mikrobiálních a tkáňových databank,
konzervace tkání a bakteriálních kultur apod.
Technika
lyofilizace se také používá v narůstající míře v analytických laboratořích,
kde velmi efektivně pomáhá předpřipravit celou řadu vzorků pro další zpracování
a analýzy – například zeminy, kaly v rámci hydrogeologických studií v krajině. V následující tabulce je uvedeno stručné shrnutí
aktuálního aplikačního využití lyofilizace.
Tab. 1 - Shrnutí
aplikačních oblastí lyofilizace
Základní principy instrumentace
Instrumentace umožňující úspěšné provedení lyofilizace (v
jakémkoliv měřítku) musí respektovat fázové stavy odstraňovaného rozpouštědla
(vody). Na příkladu fázového diagramu vody (obr. 1) je jasně patrné, v jakých hodnotách teplot a tlaků je možné se pohybovat, aby nastala právě
sublimace - tedy přechod mezi pevnou (led) a plynnou fází vody (rozpouštědla).
Obr. 1 - Fázový
diagram vody
Fázový diagram vody (rozpouštědla) též jednoznačně předurčuje
tři základní lyofilizační kroky, které jsou schematicky vyznačeny písmeny A, B,
C a D také na obr. 1. Popis těchto tří lyofilizačních kroků - fází je uveden
v tab. 2.
Tab. 2 - Tři
základní fáze lyofilizace
Je
naprosto běžné, že dnešní lyofilizátory umožňují velmi precizně monitorovat tyto
tři jednotlivé fáze lyozilizace s možností měnit fyzikální parametry zmíněných
lyofilizačních kroků tak, aby se dosáhlo potřebného výsledku. Příklad takového
záznamu lyofilizačního procesu (lyofilizátor společnosti CHRIST) je uveden na
obr. 2.
Obr. 2 - Záznam
fyzikálních hodnost během lyofilizace na zařízení CHRIST (Germany)
Příklady
instrumentace
V dnešní době je lyofilizace instrumentována stejně jako
celá řada jiných fyzikálních technologických procesů do tří obvyklých měřítek:
- Laboratorní měřítko.
- Pilotní měřítko.
- Výrobní měřítko.
Laboratorní měřítko
Hlavním znakem laboratorního měřítka je práce s malým
množstvím vzorků (jednotky g až jednotky kg roztoků či suspenzí)
s možností pohotových změn fyzikálních parametrů v průběhu vlastní lyofilizace.
Je možné pracovat se všemi obvyklými nádobami (baňky, Petriho misky, vialky
apod.). Laboratorní lyofilizátory se výborně hodí pro práci v oblasti
základního výzkumu a všude tam, kde je potřeba spíše nahodile lyofilizovat
velké množství různých typů malých vzorků. S výhodou tyto lyofilizátory
používají vědečtí pracovníci základního výzkumu (chemici, biologové,
mikrobiologové apod.) Na obr. 3 je uveden typický laboratorní lyofilizátor.
Obr. 3 - Laboratorní
lyofilizátor Alpha 2-4 LSCbasic společnosti CHRIST (Německo)
Pilotní měřítko
Lyofilizátory pilotního měřítka zpracovávají středně velké
množství vzorků (jednotky až desítky kg roztoků či suspenzí) s možností
změn fyzikálních parametrů v průběhu vlastní lyofilizace. Většinou už ale
pracují s vialkami, přičemž mohou být uzpůsobeny i na ostatní běžné nádoby
jako stroje laboratorního měřítka (baňky, Petriho misky apod.). Sledování
fyzikálních parametrů lyofilizace je u pilotních lyofilizátorů sofistikovanější
než u laboratorních a lze tak lépe optimalizovat lyofilizační proces pro
případný přechod na výrobní měřítko. Není výjimkou též možnost měření teploty
přímo v samotných vzorcích a sledovat tak jednotlivé fázové přechody
probíhající v samotném lyofilizovaném materiálu. V dnešní době toto
lze řešit např. unikátním bezdrátovým systémem, např. WTMplus vyvinutý
společností CHRIST. Obr. 5 znázorňuje bezdrátové teplotní čidlo umístěné do
vialek. Výjimkou není též rozšíření i o možnost vážení vzorků (viz obr. 6) či
dalších instrumentací v podobě různých spektroskopických metod, které dále
umožňují monitorovat děje ve zpracovávaném materiálu. Samozřejmostí také je, že
pilotní stroje umožňují jít do většího rozsahu základních fyzikálních hodnot
během lyofilizace (nižší teploty, hlubší vakuum) a jsou také lépe uzpůsobeny na
práci i s nevodnými rozpouštědly. Samozřejmostí bývají kvalifikace IQ/OQ a
provedení do čistých prostor. Pilotní stroje jsou obvykle využívány ve
výrobních podnicích pro účely malovýroby nebo optimalizace přechodu na velkou
výrobu. Na obr. 4 je zobrazen typický pilotní lyofilizátor.
Obr. 4 - Pilotní
lyofilizátor Epsilon 2-10D LSCplus společnosti CHRIST (Německo)
Obr. 5 - Bezdrátové
teplotní čidlo systému WTMplus společnosti CHRIST (Německo)
Obr. 6 - Systém
LyoBalance společnosti CHRIST (Německo)
Výrobní měřítko
Výrobní
lyofilizátory jsou již uzpůsobeny na opakované zpracovávání velkého množství
vzorků (stovky kg roztoků či suspenzí). Nejčastěji pracují s velkým
množstvím vialek (farmaceutické výroby), ale jelikož se vždy jedná o systémy
stavěné na míru uživateli, lze pak lyofilizovat i z jiných nádob. V celku
se vždy jedná o stavebnicový systém, kdy je myšleno i na případné budoucí
změny. U výrobních lyofilizátorů jsou samozřejmostí veškeré další vlastnosti,
které již měly lyofilizátory pilotní, a taktéž soulad s dalšími standardy
farmaceutických a potravinářských výrob, a tedy
i práce ve sterilním prostředí a návazné technologie umožňující pravidelnou
sterilizaci vlastního zařízení. Jeden z možných výrobních lyofilizátorů
společnosti CHRIST je zobrazen na obr. 7.
Obr. 7 - Produkční
lyofilizátor společnosti CHRIST (Německo)
U
výrobních lyofilizátorů společnosti CHRIST jsou samozřejmostí též další
rozšiřující technologie v podobě automatických podavačů vzorků apod.
Ukázka výrobního lyofilizátoru s automatickým podáváním a odběrem vzorků
je na obr. 8 a na obr. 9 a 10 je uveden detail takového zařízení.
Obr. 8 - Produkční
lyofilizátor s automatickým podáváním a odběrem vzorků CHRIST (Německo)
Obr. 9 - Nakládací
zařízení pro vialky pro výrobní lyofilizátor společnosti CHRIST (Německo)
Obr. 10 - Vykládací
zařízení pro vialky pro výrobní lyofilizátor společnosti CHRIST (Německo)
U
pilotních a výrobních lyofilizátorů je samozřejmostí precizní řídící software a
jako příklad lze uvést software LCSplus SCADA System společnosti CHRIST, který
poskytuje uživatelsky přívětivé a intuitivní rozhraní pro řízení veškerých
procesů a systémů lyofilizátoru. Mezi základní vlastnosti tohoto softwarového
rozhraní patří:
- Řízení
procesu pro ruční a/nebo plně automatizované procesy sušení.
- Vizualizace
veškerých klíčových hodnot a částí systému.
- Protokolování
procesu (data měření a audit trail).
- Dokumentace
procesu.
- Zálohování
a obnova dat.
- Správa
programů a receptů lyofilizace.
- Správa uživatelů.
Software
LPCplus byl vyvinut v souladu s ustanoveními předpisu 21 CFR část 11 amerického
úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), pokud jde o data uložená v
elektronické podobě a elektronické podpisy.
LPCplus lze použít s různými řadiči (včetně LSCplus a Siemens PLC) a běží pod různými operačními systémy pro PC.
Ukázky vybraných dialogových oken řídícího software LCSplus SCADA System společnosti CHRIST jsou na obr. 11 a 12.
Obr. 11 - Grafické
zobrazení stavu systému LCSplus SCADA Sytem společnosti CHRIST (Německo)
Obr. 12 - Určení
eutektických bodů LCSplus SCADA Sytem společnosti CHRIST (Německo)
Obliba
lyofilizace má v dnešním globalizovaném světě stoupající tendenci a to díky
neustále se zvyšujícímu tlaku na dobu skladovatelnosti (exspiraci) a efektivitu
dalšího zpracování (použití) mnoha materiálů. Dlouhodobě má své pevné
místo ve farmacii a potravinářství, kde významnou měrou přispívá nejen ve
vlastní výrobě, ale i právě v prodloužení exspirace a možnosti zpětné
rekonstrukce původních výrobků (např. sušené plodiny). Lyofilizované
potraviny si kromě trvanlivosti zachovávají v daleko větší míře své
původní nutriční a senzorické vlastnosti. Vedle potravin a farmacie by bylo
chybou nevzpomenout i biologické a medicínské obory, kde řada preparativních a
archivačních postupů by bez lyofilizace nebyla dnes vůbec myslitelná. Poněkud
překvapivou oblastí je i umění a to zejména v podobě restaurace uměleckých
předmětů. S masívním rozvojem instrumentace v analytické chemii za
posledních pár desítek let si lyofilizace vybudovala již své pevné místo i v
přípravě vzorků v četných analytických laboratořích. Například
v hydrologických laboratořích při zpracování kalů a půd je lyofilizace
těžko zastupitelným pomocníkem. V posledních letech, kdy dochází
k masívnímu rozvoji oborů, které pracují s nanomateriály a
nanostrukturami, se lyofilizace objevuje stále častěji jako nejen laboratorní,
ale i přímo výrobní metoda pro přípravu takových, nanostrukturovaných
materiálů.
Nepřekvapí,
že i tak principiálně jednoduchá metoda, jako je lyofilizace, v dnešní
době doznala obrovského instrumentálního pokroku, kdy je tak možné uspokojit
bezezbytku potřeby různých aplikačních využití a aplikačních měřítek a jak už
bylo řečeno, tak nevyjímaje nejnáročnější oblasti, jako jsou farmacie,
potravinářství, biologie a medicína. Z trendů, které lze
v jednotlivých oborech vysledovat, lze do budoucna očekávat, že využití
lyofilizace se bude rozrůstat a možná bude tento proces i součástí každodenního
života a to nejen u odborné veřejnosti.
David Petráš (petras@pragolab.cz )
Nenechte si ujít další zajímavosti
- Hvězdné hybridní spektrometry
- Thermo Scientific Stellar - revoluční hmotnostní spektrometr
- Představujeme: Revoluční platforma iontových chromatografů Thermo Scientific™ Dionex™ Inuvion™ z pohledu aplikací!
- Thermo Scientific Dionex Inuvion – nová úchvatná platforma iontových chromatografů
- UVIDĚT ZNAMENÁ UVĚŘIT – NOVÁ PŘIDANÁ INFORMACE K VÝSLEDKŮM TERMICKÉ A MECHANICKÉ ANALÝZY